Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštičky s raky a remuládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 9 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10217 kcal
Bílkoviny 1683 g
Sacharidy 86 g
Tuky 251 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Paštičky prý na svých večírcích ráda podávala Adina Mandlová. My jsme se je rozhodli doplnit raky, jimiž se to v prvorepublikových kuchařkách i vodách ještě hemžilo, a remuládou podle klasika rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy. Protože se mezitím z raků kamenáčů stala vzácnost a chráněný druh, odpadá vám i práce s vařením raků. Raci červení či jiní, kteří jsou u nás k dostání mražení, bývají totiž obvykle už předvaření a stačí je ,jen‘ vyloupat. Počítejte ovšem s tím, že z 1 kilogramu drobných ráčků dobudete masa tak akorát na tyhle chuťovky a něco málo navíc na smlsnutí. Chuťový zážitek ale stojí za to!

Suroviny

rozválené, cca 500 g
vejce 1 ks
prošlehané
raci 1 kg
mražení raci červení (viz Něco navíc)
tenké klínky na ozdobení
petrželka
na ozdobení
kerblík
na ozdobení
Na remuládu
kapary 3 g
poupata – nejlépe v soli, propláchnutá
ančovičky (konzerva) 2 ks
řezy
majonéza 75 ml
kerblík ½ hrsti
nemusí být
estragon 2 snítky
lístky odrhnuté a nasekané
petrželka ½ hrsti
hladkolistá, nasekaná
hořčice dijonská 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto vyválejte a vykrojte z něj 27 kroužků o průměru 6–7 cm a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Středy dvou třetin (tj. 18) kruhů vykrojte vykrajovátkem tak, aby kruhy měly cca 1cm okraj. Plné kruhy potřete prošlehaným vejcem, položte na každý 2 kruhy (na sebe) s vykrojeným středem, aby vznikla mistička, a též potřete vejcem. Pečte dozlatova, trvá to zhruba 10–15 minut. Nechte vychladnout a podle potřeby opatrně mírně zarovnejte střed.

2

Mezitím připravte remuládu. Kapary a okurky nasekejte nadrobno, vymačkejte tekutinu. Spolu s nasekanými sardelovými řezy přidejte k majonéze. Vmíchejte bylinky a hořčici.

3

Na talíř dejte upečené mističky z listového těsta a rozdělte do nich remuládu a vyloupané raky. Ozdobte bylinkami a citronem, popřípadě i jinými přísadami použitými do remulády.

NĚCO NAVÍC
Z raků se dá získat maso z ocásků, které jde vyloupat podobně jako u krevet. U větších kusů lze například s pomocí louskáčku na ořechy vydobýt i maso z klepítek, ale není ho mnoho a má uprostřed plochou tuhou ,kůstku‘.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...