Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená jablka s oříškovou drobenkou

Pečená jablka s oříškovou drobenkou

4.5/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1830 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 205 g
Tuky 99 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečená jablka jsou obzvlášť vynikající se smetanovými krémy. A dejte si k nim chlazené sladké muškátové víno.

Suroviny

velká
sultánky
cider 100 ml
lze nahradit jablečným džusem
mouka pšeničná hrubá 2 PL
třtinový cukr 4 PL
lískové oříšky 60 g
k podávání, lze nahradit vaniklovým krémem nevo zmrzlinou

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Jablka v místě stopky lehce seřízněte a vykrojte z nich jádřinec. Ostrým nožem pak zhruba v polovině jejich výšky nařízněte slupku. Narovnejte je do pekáčku potaženého pečicím papírem.

2

Do otvoru po jádřincích nasypte rozinky promíchané se skořicí, navrch dejte oříšek másla, podlijte ciderem nebo moštem a dejte je na čtvrthodinu péct.

3

Mezitím v mixéru promixujte mouku s cukrem a oříšky tak, aby byly oříšky nahrubo nasekané. Přidejte máslo a udělejte drobenku.

4

Po patnácti minutách pečení jablka zasypte drobenkou, přitlačte ji a pečte další čtvrthodinu. Podávejte se šlehačkou, vanilkovým krémem či vanilkovou zmrzlinou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...