Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená ryba svatého Petra s bramborami, fenyklem a salsou verde
Pečená ryba svatého Petra s bramborami, fenyklem a salsou verde
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečená ryba svatého Petra s bramborami, fenyklem a salsou verde

5/5 Počet hodnocení: 2
Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2917 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 125 g
Tuky 203 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Uvařte si spolu ve dvou! Ty nejkrásnější chvíle se totiž neodehrávají u televize, ale v kuchyni. Společně uvařená večeře navíc chutná o tolik lépe! Lehká ryba se navíc peče v jedné zapékací míse zároveň s přílohou v podobě brambor a fenyklu, takže i následné společné umývání nádobí vám půjde od ruky rychle.

Suroviny

oloupané a nakrájené na cca 2mm plátky
1 bulva (cca 300 g) nakrájená na tenké plátky
česnek 4 stroužky
nakrájený na plátky
sůl
mléko 200 ml
ryba 1 ks
ryba svatého Petra (cca 600–800 g), zbavená ostrých částí
olivový olej 2 PL
citron ½ ks
nakrájený na plátky
Na salsu verde
kapary 2 ČL
nakrájené nadrobno
ančovičky (konzerva) 2 filety
v olivovém oleji, nakrájené nadrobno
petrželka ½ ČL
hladkolistá, lístky otrhané a nakrájené nadrobno
česnek ½ stroužku
nakrájený nadrobno
citron ½ ks
kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná
olivový olej 3 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Brambory vložte do mísy, přidejte fenykl, česnek, sůl, mléko a smetanu a vše promíchejte. Brambory a fenykl vyskládejte do zapékací mísy o průměru 35 cm a přelijte tekutinou (mlékem a smetanou) která v míse zbyla. Vložte do trouby a pečte 50 minut (pokud budou zlátnout příliš rychle, zakryjte je alobalem).

2

Teplotu v troubě zvyšte na 220°C. Na brambory položte rybu, zakápněte ji olivovým olejem a osolte. Vraťte do trouby a pečte 30 minut, aby byla ryba propečená a šla dobře od kostí.

3

V misce promíchejte všechny ingredience na salsu verde.

4

Upečenou rybu a brambory vyjměte, zasypte plátky citronu a pokapejte salsou verde. Podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pilobřich ostnitý (Zeus faber, angl. John Dory), kterému se též říká ryba sv. Petra nebo jednodušeji Petrova ryba, je považován za jednu z největších rybích delikates. Kdy jindy si ji udělat než na Valentýna!

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...