Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené broskvové šátečky s kávovou omáčkou
Pečené broskvové šátečky s kávovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené broskvové šátečky s kávovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5783 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 651 g
Tuky 293 g
Vláknina 271 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když vykračujeme vstříc trochu nejisté budoucnosti, trocha retra v podobě dezertu pomůže upevnit pocit ukotvení... Šátečky z listového těsta plněné kompotovanými broskvemi zahrají na tu pravou nostalgickou notu, kávová omáčka pak dodá dezertu šmrnc. 

Suroviny

hnědý cukr 2 PL
skořice ČL
obdélníkový plát
broskvový kompot 1 konzerva
4 půlky broskví, důkladně okapané
vejce 1 ks
prošlehané s vodou, na potření
voda 1 PL
prošlehaná s vejcem, na potření
nemusí být
na poprášení
Na kávovou omáčku
+ podle potřeby na práci s těstem
skořice ¼ ČL
mletá
dřeň vyškrábnutá nebo 1/2 lžičky vanilkové pasty
káva instantní 2 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Máslo utřete s hnědým cukrem a se skořicí – stačí tak, aby se promísily.

2

Plát těsta rozdělte na 4 čtverce či obdélníky tak velké, abyste do nich pohodlně zabalili půlky broskví – z odřezků těsta můžete udělat ozdoby, třeba vykrájené lístečky, kytičky apod. Na každý dejte doprostřed osminu ochuceného másla. Na něj položte půlku broskve důlkem nahoru a do důlku vložte čtvrtinu zbývajícího ochuceného másla.

3

Okraje těsta potřete vejcem, pak vždy spojte nad broskví dva protilehlé cípy těsta a pevně je přitiskněte. Zopakujte s druhými dvěma cípy a uzavřete, ale ne ze všech stran natěsno, aby měla kudy unikat pára. Chcete-li, ozdobte odřezky těsta, popřípadě doprostřed zapíchněte hřebíček či kousek vanilkového lusku. Šátečky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Pečte cca 45 minut pěkně dozlatova. Podávejte s omáčkou, podle chuti pocukrované.

4

 Zatímco se šátečky pečou, připravte kávovou omáčku. V misce důkladně promíchejte vidličkou krupicový cukr s moukou. Vsypte do rendlíku na středním ohni a přidejte máslo, smetanu, skořici a vanilku. Přiveďte k varu, ochuťte kávovým práškem, pak ztlumte oheň na mírný a za stálého prošlehávání metlou omáčku zvolna vařte 10 minut. Omáčku hned podávejte nebo zchlaďte (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC
Zchlazením se omáčka promění v krém, který vydrží 2—3 dny v zakryté nádobě v chladničce a hodí se k šátečkům, ale třeba také ke zmrzlině. Když vynecháte kávový prášek, promění se omáčka/krém ve vanilkovou. Namísto broskví můžete do šátečků balit i hrušky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...