Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku
Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku

4.5/5 Počet hodnocení: 179
Do dvou hodin Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 754 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 6 g
Tuky 56 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku jsou krásně šťavnatá, pečou se prakticky sama. Z jednoho nebo dvou nakrmíte celou rodinu. Jako přílohu můžete podávat rýži, brambory i těstoviny. 

Suroviny

cca 1 kg
olivový olej 3 PL
rozmarýn 2 snítky
česnek 4 stroužky
sůl
pepř

Postup

1

Kůži na stehnech na několika místech nařízněte a do zářezů vložte kousky česneku. Také jehličky rozmarýnu můžete zapíchat pod kůži, aby lépe držely a při pečení nevypadávaly.

2

Maso lehce a stejnoměrně osolte a opepřete, potřete olejem a dejte na chladné místo marinovat aspoň půl hodiny nebo klidně nechte maso v oleji přes noc.

3

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

4

Maso vložte do pekáčku, překryjte alobalem a vložte do trouby.

5

Po deseti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte nejméně půl hodiny; doba pečení závisí na váze masa. Stehna podlijte vodou, aby se nepřipalovala. 

6

Po půlhodině vpíchněte do silné části u kosti grilovací jehlu nebo špejli, abyste zjistili, zda ještě vytéká růžová šťáva. Pokud ano, pokračujte v pečení.

7

Na posledních deset minut teplotu zase o dvacet stupňů zvyšte a sundejte alobal.

 
8

Hotové maso nechte asi deset minut odpočívat, pak nakrájejte na porce a podávejte. Skvělou přílohou je dlouhozrnná rýže ve směsi s rýží divokou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

17.11.2018 15:15

Výborný a jednoduchý recept.
Ponechala jsem marinovat přes noc a při pečení (90 min) dvakrát podlévala a byla šťavnatá.
Podávala jsem s bramborovým knedlíkem a listovým špenátem.

04.09.2007 18:02
Recept se nachází v č.3/06, str.17

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...