Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené brambory a tvarohovo-cottagový dip
Pečené brambory a tvarohovo-cottagový dip
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené brambory a tvarohovo-cottagový dip

4.8/5 Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2848 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 293 g
Tuky 136 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené brambory jsou skvělé vždycky, ale naříznutí z nich udělá napůl křupavé lupínky. Díky sýru cottage je dip jemnější než běžný tvarohový. A můžete ho použít i jako pomazánku ke chlebu nebo chlebovým plackám.

Suroviny

pěkné, středně velké, se slupkou, vydrhnuté
olivový olej 4 PL
česnek 3 stroužek
nadrobno
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
Na máslo
o pokojové teplotě
petrželka 2 hrst
velké
pažitka 1 hrst
nasekaná
rozmarýn 1 PL
nasekané lístky
olivový olej panenský 1 PL
Na dip
tvaroh 250 g
polotučný
cottage 150 g
možno nahradit zakysanou smetanou
pažitka 1 svazek
nadrobno
ředkvičky 10 ks
na kostičky
sůl

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.

2

Do brambor opatrně udělejte ve 2mm rozestupech příčné zářezy zhruba do tří čtvrtin (jako byste je chtěli nakrájet na plátky, ale nedořízli jste – když si podél brambory z každé strany položíte jídelní hůlku nebo tenkou vařečku, půjde vám to snáz a s větší jistotou, že bramboru neproříznete úplně).

3

Brambory vyskládejte zářezy nahoru na plech, do pekáčku či zapékací mísy. Olej smíchejte s česnekem a brambory jím potřete. Osolte je a opepřete. Pečte 45 minut dozlatova a dokřupava.

4

Mezitím přísady na máslo buď důkladně utřete ručně, nebo prožeňte vhodným přístrojem (ten máslo i našlehá). Odložte do chladničky.

5

Na dip promíchejte tvaroh se sýrem cottage a jogurtem či zakysanou smetanou. Promíchejte s většinou pažitky a částí ředkviček, osolte a znovu promíchejte. Podávejte k bramborám, ozdobené zbylými ředkvičkami a pažitkou.

6

Upečené brambory poklaďte bylinkovým máslem a hned podávejte doplněné tvarohovo-cottagovým dipem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...