Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím
Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 354 g
Sacharidy 85 g
Tuky 90 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste si upéct vepřové ocásky potřené česnekem. Jejich chuť výborně doplní kedlubnové zelí.

Suroviny

sůl
česnek 4 stroužky
drcený
vývar ½ l
Na kedlubnové zelí
kedlubna 500 g
okrájené
nakrájená nadrobno
slunečnicový olej 2 PL
nebo sádlo
cukr 1 ČL
ocet
podle chuti
sůl

Postup

1

Vepřové ocásky rozsekněte na větší kusy, osolte, okmínujte, potřete česnekem a za občasného podlévání vývarem pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny doměkka.

2

Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky.

3

V hrnci na tuku opékejte cibuli 3–5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte vodou.

4

Duste doměkka asi 10–15 minut.

5

Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání dodělejte.

6

Pečené ocásky servírujte s knedlíkem a dušeným kedlubnovým zelím nebo jen s chlebem, hořčicí a křenem.

Tip na obměnu:

  • Pečené ocásky jsou výborné i s pozapomenutými zadělávanými kedlubnami:
  • Oloupejte 500 g kedluben, odstraňte zdřevnatělé části a bulvy nakrájejte na nudličky (hranolky velikosti sirky). Mladé kedlubnové lístky nasekejte a spolu s kedlubnami zalijte trochou vody. Osolte a duste asi 10–15 minut téměř doměkka.
  • Mezitím vedle rozehřejte 2 lžíce másla, zaprašte 1 lžící hladké mouky a míchejte jíšku asi 3 minuty, až zbělá. Zalijte 200 ml mléka či 12% smetany a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  • Přidejte ke kedlubnám a dodělejte. Nakonec vmíchejte 1 lžíci sekané petrželky. Lze podávat i samostatně s bramborami či jako přílohu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...