Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený vepřový bůček
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9304 kcal
Bílkoviny 342 g
Sacharidy 89 g
Tuky 834 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kupte maso z ověřeného chovu i zdroje. Tenhle recept na pečený vepřový bůček stojí a padá s kvalitou masa! Správně připravený pečený bůček se doslova rozplývá na jazyku. Vychutnáte si ho jako svačinku s křupavým chlebem, ale i jako hlavní jídlo se zelím a knedlíkem.  

Suroviny

bůček 2,5 kg
s kostimi i kůží
sůl vločková 1,5 PL
tymián 10 snítek
odrhnuté lístky
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý, nejlépe nahrubo drcený
rostlinný olej
podle potřeby
na silnější kolečka
řapíkatý celer 2 ks
podélně rozkrojené
vývar kuřecí 300 ml
cider 330 ml
suchý
hořčice hrubozrnná 1 PL
lze nahradit kremžskou

Postup

1

Bůček omyjte a osušte, položte na tác kůží nahoru, dejte ho do lednice a nechte přes noc odpočívat (kůže trochu oschne, což je žádoucí).

2

Další den bůček vyndejte a ostrým nožem kůži nařežte na zhruba 1cm proužky či mřížku, pozor ale, ať při nařezávání neproříznete až do masa.

3

Smíchejte 1 lžíci soli, tymiánové lístky a pepř a směs vetřete do masa (ne však do nařezané kůže!).

4

Bůček dejte ještě na hodinu do lednice, potom jej vyndejte a nechte dojít pokojové teploty.

5

Troubu předehřejte na 230 °C.

6

Nařezanou kůži potřete olejem, posypte zbylou solí, poté vše vmasírujte do zářezů.

7

Cibuli a celer rozložte na pekáč, na zeleninu položte bůček kůží nahoru, dejte do trouby a pečte 45 minut.

8

Stáhněte teplotu v troubě na 160 °C. Vlijte do pekáčku vývar i cider a pečte další 3 hodiny, maso by mělo být měkké a kůže upečená dokřupava. Pokud to ještě není úplně ono, zvyšte teplotu na 200 °C a bůčku dejte ještě 15–20 minut.

9

Bůček i s cibulí a celerem vyndejte na servírovací talíř nebo na větší prkýnko a zakryjte jej alobalem.

10

Šťávu slijte do mističky nebo do rendlíčku, chvíli nechte stydnout a pak seberte tuk.

11

Poté šťávu ochutnejte, a pokud je příliš silná, zřeďte ji trochou vroucí vody.

12

Pak vmíchejte hořčici. Podávejte spolu s pečenou cibulí a celerem k masu a doplňte tmavým chlebem.

Foto: Mike English, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...