Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníkové vánoční polínko (Bûche de Noël)
Perníkové vánoční polínko (Bûche de Noël)
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Perníkové vánoční polínko (Bûche de Noël)

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2913 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 201 g
Tuky 267 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve Francii nesmí na slavnostně prostřeném vánočním stole chybět Bûche de Noël neboli vánoční polínko. Roládu z doslova mechového piškotu vonícího perníkovým kořením jsme tentokrát naplnili sušenkovou pomazánkou Lotus a nadýchanou smetanu ochucenou citronovým krémem. Hotová symfonie chutí!

Suroviny

Na piškot (chiffon)
vejce 3 ks
žloutky a bílky odděleně
rostlinný olej 50 ml
+ na vymazání
mléko 50 ml
plnotučné
škrob 30 g
sůl 1 špetka
zázvor (mletý) 1 ČL
mixed spice ½ ČL
vinný kámen ¼ ČL
k dostání v cukrářských potřebách
Na náplň
povolená, aby se dala dobře nanášet
vanilková pasta ½ ČL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Na roládu vyložte pečicím papírem plech o rozměrech 22 x 33 cm. Papír nebude na plechu klouzat, pokud dno plechu zlehka potřete olejem, ale neolejujte strany plechu – těsto by k nim mělo přilnout.

2

Žloutky a polovinu cukru dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 3 minuty do husté pěny. Přilijte olej a mléko a zašlehejte. V další míse smíchejte mouku, škrob, sůl a koření. Prosejte moučnou směs do žloutkové pěny a jemně vmíchejte.

3

Čistými metlami v další míse našlehejte bílky s vinným kamenem, až zpění, pak po dávkách zašlehejte zbývající polovinu cukru do pevného sněhu. Sníh na třikrát stěrkou zlehka zapracujte do žloutkovo-moučné směsi a rozetřete na připravený plech s pečicím papírem.

4

Pečte 12–14 minut, až piškot zezlátne a na dotyk bude pružný. Vyndejte plech z trouby a nožem s kulatou špičkou ob- jeďte piškot po celém obvodu plechu. Na mřížku položte čistý pečicí papír, překlopte na něj piškot z plechu a sloupněte z těsta použitý pečicí papír. Nechte úplně vychladnout – protože jde o piškot typu chiffon, není třeba těsto rolovat za tepla, zůstane ohebné a pružné i po vychladnutí.

5

Pomažte piškot tenkou vrstvou sušenkové pomazánky. Vyšlehejte dohromady smetanu, citronový krém a vanilkovou pastu do měkkých špiček. Na sušenkovou vrstvu namažte část ochucené šlehačky a z kratšího konce smotejte a utahujte na pevnou roládu. Přemístěte na servírovací tác a zbytkem krému pomažte celou roládu a krém uhlaďte. Hotové polínko vydrží v lednici až dva dny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...