Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníkový koláč (gevulde speculaas)
Perníkový koláč (gevulde speculaas)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníkový koláč (gevulde speculaas)

3.5/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5052 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 455 g
Tuky 295 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s perníkovým kořením a náplní z mandlí je dezert, který se tradičně peče v Nizozemsku na svátek sv. Mikuláše, ten v doprovodu Černého Petra obchází domácnosti s dárečky obdobně jako u nás.

Suroviny

Na mandlovou pastu
lze použít i mleté mandle či mandlovou mouku
vejce 1 ks
velké
nastrouhaná
Na těsto
+ na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr 130 g
sůl 1 špetka
viz odkaz v postupu receptu
máslo 175 g
nakrájené na kostičky + navíc na vymazání formy
vejce 1 ks
na ozdobení

Postup

1

Připravte mandlovou pastu. Mandle umelte najemno, přidejte cukr a dohromady mixujte asi 2 minuty. Přidejte vejce a citronovou kůru a dokonale smíchejte. Uložte do chladničky – mandlovou pastu lze udělat i den předem.

2

Na těsto smíchejte všechny suché přísady, přidejte máslo a vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladu nejméně na 2 hodiny. Těsto ale můžete připravit až týden dopředu, vůně koření se v něm lépe rozloží.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 26 cm vymažte máslem. Těsto rozdělte na poloviny a na mírně pomoučněné pracovní desce je vyválejte.

4

První díl těsta přeneste do formy. Vejce prošlehejte se lžící studené vody, částí směsi potřete těsto ve formě. Pak na těsto až ke krajům naneste mandlovou pastu – pokud je řídká, jednoduše ji natřete, je-li naopak tužší, rozválejte ji mezi dvěma potravinářskými fóliemi a přeneste na spodní díl koláče.

5

Pastu potřete další třetinou prošle- haného vejce. Přiklopte druhým plátem (dobře utěsněte) a vršek potřete zbylým vejcem. Posázejte mandlemi a dejte péct na 40 minut. Před krájením nechte ve formě zcela vychladnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...