Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pljeskavica v chlebu pita

Pljeskavica v chlebu pita

4.4/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2367 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 281 g
Tuky 81 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte si večeři jako u moře!

Suroviny

voda minerální perlivá 100 ml
nebo sodovka
sůl
pepř
čerstvě mletý
menší, nasekané najemno
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekané najemno
olivový olej
na potření
promíchané se solí podle chuti
okurka ½ ks
nakrájená na tenké plátky
NA NAKLÁDANOU CIBULI
jablečný ocet 120 ml
sůl ½ ČL
na tenká kolečka

Postup

1

Na nakládanou cibuli míchejte v octu cukr a sůl, dokud se nerozpustí. Nakrájenou cibuli dejte do misky a přelijte octovým roztokem, aby byla zcela zakrytá. Nechte marinovat hodinu v pokojové teplotě. Před podáváním nechte cibuli okapat. Tento krok můžete udělat až dva dny předem.

2

Do mísy dejte maso, přidejte sodu a zalijte minerálkou. Přidejte sůl, pepř, najemno nasekanou cibuli, petrželku a důkladně rukama propracujte, aby vznikla kompaktní, nedrobivá směs. Rozdělte maso na 4 stejné části. Navlhčete si vodou ruce i pracovní plochu, na které budete maso tvarovat.

3

Rukama vytvarujte na pracovní ploše placku o průměru cca 15 cm a tloušťce asi 1 cm, pak jednu ruku opřete na hranu dlaně, obemkněte placku masa a přidržujte jí postupně po celém obvodu takto okraj, druhou dlaní ji jemně udusávejte. Vznikne tak rovnoměrně vysoký okraj a pljeskavice na pánvi nebo grilu lépe udrží tvar. Uhlaďte naposled povrch hotové placky zvlhčenou dlaní. Takto vytvarujte všechny pljeskavice.

4

Rozpalte grilovací pánev (nebo gril) a potřete troškou oleje. Opékejte na pánvi nebo grilujte každou placku po každé straně cca 3–4 minuty.

5

Chleby pita nasucho opečte na pánvi, aby se prohřály. Pak každou pitu rozřízněte, aby vznikla kapsa. Pomažte vnitřek pity z obou stran lehce ajvarem. Vložte grilovanou plejskavici, na každou kápněte lžíci crème fraîche a obložte plátky okurky a naloženou cibulí. Ihned podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...