Tyhle jednoduché placky lze dělat i neplněné a opékat je na pánvi nasucho. V takovém případě poslouží jako běžné pečivo (nejlepší jsou teplé). Plněná verze je o něco pracnější, pak ale jde o regulérní jídlo.
Suroviny
Postup
Ve velké míse rozmíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte 3 lžíce olivového oleje a vodu – tu přilévejte postupně, každá mouka jinak saje (měli byste potřebovat cca 240 ml vody). Rukama hněťte, abyste vypracovali hladké těsto.
Pracovní plochu poprašte moukou. Těsto rozdělte na 8 stejných kousků a ty rozpulte, celkově byste měli mít 16 dílů. Z každého udělejte kuličku a dlaní ji zploštěte nebo válečkem rozválejte na placku o průměru 12 cm, silnou cca 3 mm. Do středu placky nasypte zhruba 2 lžíce strouhané mozzarelly a přidejte bazalku podle chuti. Přiklopte druhou plackou a dobře spoje utěsněte, aby sýr nevytekl. Zopakujte s ostatními plackami.
V pánvičce rozehřejte několik lžic oleje a smažte na něm placky, zhruba minutu po každé straně. Placka musí být propečená a zlatavá. Hotové je odkládejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte horké.