Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohádkové perníky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 13
Do 90 minut Snadné Na cca 16 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4043 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 708 g
Tuky 75 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle perníky plněné povidly jsou ideální mikulášská nadílka. Těsto má dlouhou trvanlivost a prodlouží ji i cukrová glazura. Místo cukrové glazury ovšem můžete perníky po upečení potřít rozšlehaným žloutkem s trochou rumu.

Suroviny

med 170 g
voda 6 PL
nebo podle chuti
vejce 2 ks
rozšlehaná
kypřicí prášek do perníku 1 ČL
švestková povidla
podle chuti
na ozdobení, rozpůlené
Na sirup
voda 6 PL

Postup

1

Nad vodní lázeň umístěte mísu. Vložte do ní cukr, med, vodu a máslo. Na malém plameni zahřívejte, až se vše rozpustí a dokonale spojí, nenechte však směs vařit. Pak odstavte a vsypte koření.

2

Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přilijte vejce a promíchejte. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a přes síto po dávkách zapracujte do těsta.

3

Vyjměte těsto z mísy a hněťte důkladně na pracovní desce – mělo by být jen lehce lepivé
a poddajné jako plastelína. Pokud lepí příliš, přidejte trochu mouky, ale nepřežeňte to, aby perníky nebyly tvrdé. Troubu rozehřejte na 160°C, dva plechy vyložte pečicím papírem.

4

Těsto rozdělte na dva díly. Pracovní desku poprašte moukou, nebo lehce potřete řepkovým či slunečnicovým olejem. Každý díl rozválejte na sílu cca 5 mm a nařežte na stejně velké obdélníky, my jsme krájeli na rozměr 12 x 6 cm. Přeneste jeden dílek obdélníku na plech, naneste na něj trochu povidel (perník lze plnit poměrně štědře) a rozetřete, ponechte volné okraje. Na natřený díl přiložte další obdélník a zajistěte okraje. Těsto není třeba pomazávat vejcem, stačí přitisknout, ale můžete si pohrát a okraje ozdobit pomocí zubů vidličky nebo koncem lžíce.

5

Zbytky těsta vyválejte na tenké provázky a vytvarujte na perníky ornamenty, můžete přidat také mandle. Pokud se na ornamenty necítíte, zdobte klidně jen mandlemi.

6

Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut (nebo dobu pečení upravte podle velikosti perníků). 

7

V rendlíčku smíchejte cukr a vodu na sirup a pět minut vařte, až sirup lehce zhoustne. Hotové perníky vyndejte z trouby a ještě horké potřete teplým sirupem. Nechte glazuru zaschnout.
 

8

Perníky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, během pár dnů krásně změknou.

NĚCO NAVÍC
S těstem se ještě lépe pracuje, pokud mu dopřejete půlhodiny odležení v chladu. Menší část hladké mouky můžete vyměnit za hladkou žitnou. Pokud máte rádi hodně sladké, lze perníky plnit i pastou z marcipánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...