Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z amura na způsob norské rybí
Polévka z amura na způsob norské rybí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z amura na způsob norské rybí

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1713 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 55 g
Tuky 122 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je jako stvořená pro nejsvátečnější večer v roce. Pokud z ní chcete udělat naopak večeři pro všední dny, vynechte kaviár, mrkev nastrouhejte nahrubo a doplňte ji bramborami.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
neutrální chuti + na krutony
střední, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
vývar 500 ml
rybí (viz Něco navíc)
mrkev 2 ks
střední, nakrouhané škrabkou na proužky
světlé, nebo tmavý žitný chléb na krutony (nemusí být)
sůl 1,5 ČL
nebo podle chuti
amur 450 g
filet, pokud možno zbavený kostí, nakrájený na kousky o velikosti sousta
pepř barevný
hrubě mletý
čerstvý, na ozdobení
kaviár
z lososa, na ozdobení

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli a za občasného zamíchání opékejte 8 minut doměkka a dosklovita. Přidejte česnek a opékejte ještě minutu.

2

Vlijte rybí vývar a přiveďte k varu. Pak trochu zmírněte oheň, vsypte mrkev a zvolna vařte 5 minut.

3

Pokud jste se rozhodli podávat polévku s krutony, nakrájejte teď pečivo na tenké plátky a opečte je na troše oleje z obou stran dozlatova. Pak je odložte na papírové utěrky.

4

Do polévky vmíchejte smetanu, crème fraîche a cca 1,5 lžičky soli. Vložte nakrájeného amura a vařte 3–5 minut, aby byl uvnitř hotový.

5

Odstavte. Polévku ochutnejte, je-li tře- ba, dosolte a podávejte ozdobenou barevným pepřem, koprem a kaviárem podle chuti. Doplňte krutony. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Vývar můžete uvařit z rybích hlav a odřezků – jako vodítko vám může posloužit recept na základní kapří vývar. Anebo použijte kupovaný (například rybí vývar Silák).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...