Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Popraskané čokoládové sušenky
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
2.8/5 Počet hodnocení: 107
Do 45 minut Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4110 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 495 g
Tuky 197 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Crinkles mají hned několik plus: jsou krásné na pohled a snadné na výrobu, ale jejich největší kouzlo je v měkkém středu, který připomíná texturou i čokoládovo-máslovou chutí brownies. Nepodceňte chlazení v lednici, těsto na crinkles potřebuje ztuhnout a zpevnit, jinak se vám na plechu při pečení slije do jednoho velkého sušenkového neštěstí. Čokoládové crinkles si v posledních letech vysloužily také své místo mezi vánočním cukrovím a mezi tím klasickým se krásně vyjímá.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
nasekaná najemno
máslo 100 g
nakrájené
třtinový cukr 150 g
světlý
vejce 2 ks
mouka celozrnná 130 g
např. žitná
sůl ¼ ČL

Postup

1

Čokoládu a máslo rozpusťte nad vodní lázní, promíchejte do hladké, kompaktní hmoty a nechte zchladnout.

2

Oba cukry vsypte do mísy, vklepněte vejce a vyšlehejte do světlé pěny. Přilijte čokoládu a opatrně ji zapracujte. Nakonec vmíchejte všechny suché ingredience kromě moučkového cukru. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 3–4 hodiny do lednice vychladit.

3

Troubu předehřejte na 180 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Moučkový cukr vsypte do misky. Z čokoládové hmoty tvořte kuličky, štědře je obalujte v moučkovém cukru a skládejte na plech – ponechte mezi nimi dostatečné rozestupy!

4

Pečte je 12–13 minut, měly by naběhnout a popraskat, po krajích být pevnější a ve středu měkké. (Tohle jsou měkké sušenky připomínající brownies, proto je opravdu hlídejte a nepřepečte!)

5

Upečené crinkles nechte 5 minut chladnout na plechu, poté je přesuňte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 1 týden.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...