Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Quiche s dýní a listy červené řepy
Quiche s dýní a listy červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Quiche s dýní a listy červené řepy

2.5/5 Počet hodnocení: 13
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 134 g
Tuky 125 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O nápad na zdravé miniquiche bez masa se s námi podělila blogerka Věra Strnadová. Jsou výborné jako předkrm či chuťovka, ale oceníte je i jako jídlo s sebou do práce. Listy červené řepy můžete nahradit i mladým mangoldem (jedná se o příbuzné druhy) nebo obligátním baby špenátem či polníčkem.

Suroviny

mouka špaldová hladká 100 g
jemně mleté (lze použít i pohankovou)
sůl himálajská
pepř
čerstvě mletý
strouhaného
studeného + na vymazaní formiček a pod šalvěj
voda
studená, dle potřeby
NA NÁPLŇ
dýně 350 g
hokkaido, dužinu
máslo 1 ČL
přepuštěného
šalvěj 3 lístky
čerstvé (lze nahradit 2 lístky sušené) + na ozdobení
mladé listy
krupice špaldová
na vysypání formiček
NA SALÁT
400 g
mladé listy červené řepy
olivový olej 80 ml

Postup

1

Na korpus smíchejte mouku se špetkou soli a muškátovým oříškem. Poté přidejte nakrájené studené máslo a z hmoty vypracujte těsto. Můžete přidat trošku vody – pro začátek půl lžičky, případně pak více. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odpočinout.

2

Dýni nakrájejte na proužky a uvařte na páře. Poté ji rozmixujte na pyré. Budete potřebovat 8 vrchovatých lžic dýňového pyré (viz Něco navíc). Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte dosklovita na rozpáleném přepuštěném másle. Přidejte nasekanou šalvěj a restujte ještě minutu. Až se obsah pánve rozvoní, přidejte dýňové pyré. Odstavte, osolte a opepřete. Do pyré poté zamíchejte nasekané listy červené řepy v množství podle libosti.

3

Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Kokotky (nebo jiné formičky) o průměru cca 8 cm vymažte máslem a vysypte špaldovou krupicí. Těsto rozdělte na 4 díly, z každého udělejte v dlaních placku a prsty těsto namačkejte do forem – na stěnách do výšky asi 1,5 cm. Těsto na dně párkrát propíchněte vidličkou.

4

Do kokotek rozdělte náplň a pečte v předehřáté troubě 15–20 minut. Nechte vychladnout.

5

Na salát smíchejte listy červené řepy se zálivkou prošlehanou z olivového oleje, javorového sirupu, citronové šťávy a soli podle chuti. Salát podávejte s koláčky ozdobenými šalvějí opečenou v másle.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám část dýňového pyré zbude, použijte jej třeba jako dip (dochuťte hořčicí a bylinkami) nebo jako základ krémové dýňové polévky (přidejte smetanu a ochuťte zázvorem).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...