Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 81
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1865 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 264 g
Tuky 73 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajská omáčka je česká klasika, kterou jsme tentokrát připravili ve verzi pro děti. Příkrm je vhodný pro úplně nejmenší strávníky, avšak nabídnout ho k obědu můžete celé rodině. Navíc tento recept je bezlepkový – na zahuštění jsme použili pohankovou a rýžovou mouku. Pochopitelně si množství koření a celkové dochucení upravte podle věku dítěte.

Suroviny

cibule 100 g
najemno
mouka pohanková hladká 2 PL
nové koření 4 kuličky
rajčatová passata - pyré 400 ml
vývar zeleninový 150 ml
nebo voda
hroznový cukr (glukóza)
sůl
dětský, na dochucení
na dochucení
mouka rýžová
nebo instantní rýžová kaše na zahuštění

Postup

1

V hrnci na másle doměkka poduste cibuli; stačí 3 minuty.

2

Přidejte mouku a minutu ji míchejte na světlou jíšku.

3

Vhoďte koření, přilijte rajčatové pyré a vývar či vodu. Vařte 10 minut na mírném plameni.

4

Omáčku podle chuti doslaďte, osolte a případně dochuťte kečupem a citronovou šťávou.

Tip: Pokud chcete, můžete omáčku zahustit instantní rýžovou kaší. Případně propasírujte a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...