Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1360 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 204 g
Tuky 20 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajskou omáčku servírujte k vařenému i pečenému hovězímu či telecímu masu, k masovým koulím i k vegetariánským alternativám. Jako přílohu doporučujeme těstoviny, houskové knedlíky či rýži.

Suroviny

větší, zralé, nakrájené nahrubo
menší, nakrájená na kousky nebo kolečka
mrkev 1 ks
menší, nakrájená na kousky nebo kolečka
malý kousek celeru, nakrájený na kousky
petržel 1 ks
menší, nakrájená na kousky nebo kolečka
pepř 3 kuličky
nové koření 1 kulička
ulomený kousek
citron ½ ks
proužek kůry + šťáva vymačkaná z 1/2
vinný ocet bílý ½ ČL
nebo jablečný, množství podle chuti
vývar zeleninový 750 ml
nebo hovězí

Postup

1

Z rajčat vymačkejte přes síto šťávu do misky, zbytek nevyhazujte. Cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty opékejte na másle, vložte koření, kůru z citronu a rajčata; osmahněte dozlatova. Zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, víno, šťávu z rajčat i citronu. Asi hodinu zvolna vařte. Omáčku přeceďte a dolaďte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...