Řezy Alpská kostka jsou dokonalým spojením sametového krému s křupavými pusinkami, piškotu důkladně prokapaného opojným punčem a kyselého rybízového džemu. Tento dezert je jako stvořen pro zvláštní příležitosti. Svým vzhledem i chutí naprosto okouzlí všechny hosty, kteří nebudou chtít odejít, dokud se s nimi nepodělíte o recept.
Suroviny
Postup
Všechny suroviny kromě smetany ke šlehání vyndejte v předstihu na linku, aby měly pokojovou teplotu.
Plech s vyššími okraji o rozměrech 25 x 36 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 175°C.
Upečte piškot. Vejce rozklepněte, oddělte bílky od žloutků. Bílky a špetku soli dejte do mísy robotu a šlehejte balonovou metlou, asi po 1 minutě přidejte 1 lžíci cukru a dále šlehejte. Když je cukr dokonale zapracovaný, přidejte další lžíci cukru a takto pokračujte, až ho spotřebujete všechen. Poté přidejte žloutky a promíchejte. Mouku a kakao prosijte přes síto, přidejte k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujte. Hotové těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou.
Pečte 25 minut dozlatova a propečení otestujte zapíchnutím špejle. Pokud vyjde ven čistá a suchá, je hotovo. Vyjměte z trouby a plech pusťte z výšky 30 cm na podlahu. Tím zajistíte, že těsto bude rovnoměrné.
Připravte krém. Máslo dejte do mísy robotu a balonovou metlou šlehejte, až vznikne nadýchaná hmota. Za stálého míchání po částech přidávejte kávu a kondenzované mléko a pomalu přilévejte vaječný koňak. Pusinky rozlámejte a vmíchejte do krému.
Na punč smíchejte vodu s vodkou.
Upečený piškot nechte ve formě a pokapejte punčem podle chuti. Potřete štědře rybízovým džemem. Navrch rozetřete karamelovo-vaječný krém s pusinkami. Stěrkou uhlaďte a nechte asi 4 hodiny chladit v lednici.
Vychlazenou smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Naneste ji na vršek vychlazeného dezertu, stěrkou uhlaďte a vraťte zpět do lednice asi na 1 hodinu.
Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte jí povrch dezertu. Uložte do lednice. Před podáváním nakrájejte Alpské kostky na řezy.
Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.