Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy
Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy

4/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2044 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 277 g
Tuky 69 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě samotných receptů se nechte inspirovat i způsobem, jak o vaření přemýšlet – když něco chystáte, už předem uvažujte, co podniknete s tím, co se nedojí. Tak budete minimalizovat zbytky, a ještě skvěle nakrmíte celou rodinu.

Suroviny

nasekané nahrubo
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
rýže kulatozrnná 275 g
např. Arborio
sůl
pepř
čerstvě mletý
suché
vývar zeleninový 850 ml
lze nahradit drůbežím
80–100 g, rozdrobený
bazalka
lístky na ozdobení

Postup

1

V suché pánvi na mírném ohni lehce opražte ořechy, ale nespalte je. Potom odložte stranou.

2

Olej a máslo rozehřejte v hrnci. Přidejte cibuli a opékejte na mírném ohni do sklovita. Přidejte rýži, osolte a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední a neabsorbují většinu tuku. Zvyšte teplotu, vlijte víno a míchejte, než se vstřebá. Přidejte sběračku horkého vývaru a míchejte a vařte, dokud nebude vývar vstřebaný. Postup s dalším vývarem opakujte do té doby, až bude rýže příjemně měkká, ale uvnitř ještě na skus a celé rizoto bude příjemně krémové.

3

Odstavte, vmíchejte gorgonzolu a většinu ořechů. Dolaďte chuť solí a pepřem a podávejte posypané pepřem, zbylými ořechy, a chcete-li, také bazalkovými lístky. Podávejte hned, rizoto rychle tuhne a ztrácí krémovou konzistenci.

NA VÍKENDOVÝ VÝLET:

Placičky à la arancini
Do vychladlého ztuhlého rizota vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku, hmotu zformujte do placiček o průměru cca 5 cm a tloušťce 1 cm. Ty obalte ve strouhance a krátce osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran. Nechte odsát na papírových utěrkách. Placičky zabalte do krabičky s sebou a doprovoďte je čerstvými rajčátky a rukolou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč