Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ryba pod pokličkou z kořenové zeleniny
Ryba pod pokličkou z kořenové zeleniny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ryba pod pokličkou z kořenové zeleniny

3.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1300 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 174 g
Tuky 7 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro méně obvyklou úpravu ryby jsme sáhli do polské kuchyně. A rozhodně jsme nesáhli vedle! Filet mořské ryby schovaný pod pokličkou z kořenové zeleniny vás překvapí jemnou chutí. 

Suroviny

mrkev 2 ks
petržel 1 ks
celer 3 cm
silnější klínek, oloupaný
rostlinný olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
nové koření 2 kuličky
vývar zeleninový 100 ml
nebo voda
vinný ocet bílý 1 ČL
nebo podle chuti
treska 4 filety
celkem cca 600 g, bez kůže
oregano ½ ČL
sušené
petrželka
lístky na ozdobení

Postup

1

Zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte najemno. Zahřejte pánev, přidejte do ní rajský protlak a 1 lžíci oleje. Míchejte a chviličku restujte, pak vsypte cibuli a na mírném ohni za stálého míchání opečte. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer a opékejte, až začne zelenina měknout a vonět. Přisypte cukr, sladkou papriku, osolte a opepřete, přidejte nové koření a bobkový list. Promíchejte. Zalijte vývarem nebo vodou, přilijte ocet, míchejte a vařte do změknutí zeleniny.

2

Zahřejte troubu na 180°C. Rybí filety osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. V další čisté pánvi rozpalte olej a opečte na něm prudce rybí maso. Posypte filety oreganem a vložte do nízkého pekáčku, kam se ryby těsně vejdou. Naneste na filety dušenou zeleninu se vší šťávou. Pekáček vložte na 25 minut do trouby a nechte zeleninu zapéct. Podávejte teplé, posypané lístky petrželky – jako příloha se hodí hranolky nebo bageta. Pokud ryby nesníte, je možné jídlo podávat i druhý den studené, kdy se chutě krásně proleží.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...