Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ryba v rajčatové omáčce
Ryba v rajčatové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ryba v rajčatové omáčce

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1171 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 78 g
Tuky 77 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná ryba s rajskou omáčkou okouzlila každého, kdo ji ochutnal. Tajnou přísadou v omáčce je anýz. Přikusujte k ní křupavé čerstvé pečivo – skvělá bude ciabatta či bageta.

Suroviny

rajče 800 g
čerstvá rajčata nebo 2x 400g konzerva krájených nebo směs čerstvých a konzervovaných 1:1
olivový olej 4 PL
česnek 4 stroužky
nasekané
zázvor (mletý) 1 ČL
anýz ¼ ČL
semínka
z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
z 1/2 pomeranče, nastrouhaná najemno
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 2 PL
tekutý (množství podle chuti rajčat)
bělomasá ryba 800 g
filety
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
oregano 1 hrst
čerstvé
vypeckované a nakrájené
kapary 1 PL
v soli, propláchnuté a okapané
piniové oříšky 2 PL
opražené

Postup

1

Čerstvá rajčata omyjte, zbavte světlých částí, kam přiléhala stopka, a rozmixujte je dohladka či nakrájejte nadrobno.

2

Ve velké hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte česnek a míchejte, aby se rozvoněl a začal se zabarvovat (ani ne minutu). Přidejte rajčata (čerstvá, z konzervy nebo směs), zázvor, anýz, citronovou i pomerančovou kůru a trochu soli. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a zvolna vařte aspoň 10 minut, aby rajčata zmenšila objem a zhoustla. Přidejte med, popřípadě ještě trošku zázvoru či citrusové kůry a za občasného míchání ještě chvilku vařte.

3

Filety nakrájejte na 4–6 cm široké pruhy, obal-te v osolené a opepřené mouce, přebytečnou oklepejte. Zbývající olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi na středním ohni. Vložte rybu a opékejte asi 3–4 minuty z každé strany (podle druhu a výšky filetu), aby mírně zezlátla a byla propečená, avšak ne zbytečně déle, aby se nevysušila. 

4

Rybu podávejte na omáčce, ozdobenou petrželkou a oreganem, olivami, kapary a piniemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...