Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 64
Do dvou hodin Snadné 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6030 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 776 g
Tuky 241 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na léto u babičky? Máme pro vás recept! Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou je letní klasika, která ani v dospělosti neomrzí. Pojďme tuto tradici předat dál i našim dětem. Vždyť některé chvíle, nejčastěji spojené s jídlem, jsou nezapomenutelné. Kynutý koláč na plech s jakýmkoliv ovocem je pohádkou i pro dospělé.

Suroviny

změklé + trochu na vymazání plechu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření okrajů
droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
dle potřeby i trochu více
z 1 citronu
sůl 1 ČL
omytý, zbavený stopek
Na tvarohový základ
polotučný, v kostce
vejce 1 ks
v případě potřeby na rozředění
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky

Postup

1

Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek.

2

Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

3

Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.   

5

Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.

6

Na drobenku smíchejte máslo s moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

11.07.2021 07:21
Koláč je výborný, každý rok se k němu vracím, ale tvaroh musím také zdvojnásobit.
10.07.2010 20:59
koláčik je skvelý, hlavne čerstvý, ešte teplý... ale suroviny na tvarohovú náplň je treba zdvojnásobiť a to isté platí aj o dobe pečenia - 20 minút je strašne málo, ja pečiem 40 min. najprv na 200 a v polovici znížim na 180 stupňov.
07.07.2009 18:05
Koláč je výborný, jen teda té tvarohové náplně je málo. Já jí dělala ze 2 tvarohů a bylo to akorát. Těsto mi vyšlo na jeden velký plech + ze zbytku těsta jsem udělala kulaté malé koláčky, plněné tvarohem a navrch rybíz, jahody, drobenka.

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč