Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3047 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 394 g
Tuky 115 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční kuba z krup je sice tradiční, ale ne každý má kroupy v oblibě. My jsme se při vymýšlení receptu inspirovali italským houbovým rizotem a výsledek je víc než skvělý.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
+ trocha na formičky
kmín 1 ČL
mletý
šalvěj 10 lístků
nasekaných
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
na tenké plátky
rýže 1,5 hrnku
propláchnutá, slitá a okapaná
sůl mořská
pepř
čerstvě drcený
vývar zeleninový 1,5 hrnku
majoránka (drhnutá) 1 ČL
rozemnutá
nastrouhaný
strouhanka panko 2 PL

Postup

1

Houby zalijte teplou vodou, aby byly těsně ponořené, a nechte je namočené asi 30 minut nebo déle.

2

V rendlíku na oleji opečte kmín a větší část šalvěje do rozvonění, přidejte cibuli, opečte ji doměkka, pak přidejte česnek, krátce ještě promíchejte a přisypte rýži. Osolte, opepřete, chvíli opékejte a pak zalijte hrnkem hub i s nálevem a přilijte ještě 1,5 hrnku vývaru. Promíchejte, zakryjte a nechte zakryté dusit, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Rýže by měla být na skus, pokud není, nechte ji ještě dojít pod pokličkou.

3

Hotovou směs nechte mírně zchladnout, promíchejte ji s majoránkou, smetanou a 2–3 lžícemi parmazánu a naplňte ji do zapékacích misek vytřených olejem. Navrch posypte směsí zbývajícího parmazánu, strouhanky a zbylé šalvěje a dejte zapéct při 180°C na 20 minut do trouby, aby povrch krásně zezlátl.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč