Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou
Rýžový nákyp
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2488 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 303 g
Tuky 106 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvyklý pohár s pusinkou...

Suroviny

20 % tuku
rýže kulatozrnná 150 g
sůl 1 špetka
hruška 250 g
vyzrálé
modré
100 g
jeřabiny kompotované, slité, okapané
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
nastrouhaná z 1 citronu
na vymazání misek
nebo pár kapek javorového sirupu k podávání

Postup

1

Rýži properte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu smetanu se špetkou soli, vsypte rýži, přiklopte poklicí a na velmi mírném ohni táhněte doměkka; trvá to asi 20 minut. Mezitím rozpulte a vypeckujte víno, hrušky oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte je na plátky a potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly.

2

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronovou kůrou do pěny. Směs vmíchejte do uvařené a lehce zchladlé rýže společně s jeřabinami. Jednoporcové zapékací misky vymažte máslem a navrstvěte do nich hroznové víno, rýži, plátky hrušek a opět rýži. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

3

Mezitím vyšlehejte z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Rozdělte ho na vrch zapečeného nákypu a pečte dalších 15 minut tak, aby sněhová čepice ztuhla a zezlátla. Podávejte poprášené moučkovým cukrem a/nebo zakápnuté javorovým sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...