Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát
Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát

3.3/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3964 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 405 g
Tuky 213 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přidání sádla k pečenému kuřeti je trikem, který na první pohled budí podezření, ale ve skutečnosti vede k neuvěřitelně šťavnatému výsledku. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Brambory, kapustičky a salát z červeného zelí dovádí jídlo jako stvořené k nedělnímu obědu k absolutní dokonalosti. 

Suroviny

1,5–2 kg
vepřové sádlo 120 g
hřbetní
česnek 1 palice
tymián 1 svazek
olivový olej 2 PL
sůl vločková ½ ČL
+ navíc
kůra z 1/2 nastrouhaná najemno
pepř
čerstvě mletý
drobné přílohové nebo salátové, vydrhnuté
Na salát
syrová
co nejméně zralá
olivový olej 1,5 PL
nebo jiný rostlinný olej
vinný ocet červený 1 PL
kmín 1 ČL
čerstvě podrcený
sůl
čerstvě nastrouhaný, podle chuti
petrželka
hladkolistá, nasekaná, k podávání

Postup

1

Troubu rozehřejte na 260°C či na maximum, pokud vaše trouba tolik neumožňuje. Kuře důkladně osušte zvenčí i zevnitř papírovými utěrkami. Nasekejte nadrobno sádlo a 2 stroužky odebrané z paličky česneku a obojí dohromady rozsekejte v sekáčku či tyčovým mixérem najemno. Odložte na chvilku do chladničky či mrazáku, aby sádlo mírně ztuhlo. Pak ho promíchejte s odrhnutými lístky ze 3/4 snítek tymiánu, 1 lžící olivového oleje, 1/2 lžičky vločkové soli a citronovou kůrou, opepřete.

2

Prsty uvolněte kůži na prsou a stehnech kuřete od masa. Tři čtvrtiny ochuceného sádla nasuňte pod kůži na prsa a zbývající čtvrtinu na stehna. Kuře potřete zbývající lžící olivového oleje a velkoryse osolte vločkovou solí a opepřete. Z citronu okrájejte kůru až na dužinu a nakrájejte ho na čtvrtky. Spolu se zbývajícími snítkami tymiánu ho dejte na dno velkého pekáče či na hluboký plech a promíchejte s brambůrkami.

3

Do pekáče přeneste kuře a dejte péct do trouby. Po 25 minutách snižte teplotu v troubě na 190°C, mezi brambůrky opatrně vsuňte rozdělené, ale neoloupané zbývající stroužky česneku. Pečte zhruba další hodinu, aby kůže na kuřeti byla krásně tmavě zlatá a křupavá a maso bylo propečené (teploměr zapíchnutý do nejsilnější části stehna by měl ukazovat 74°C). Přibližně 15 minut před koncem pečení přidejte očištěné kapustičky a promíchejte je s výpekem.

4

Po upečení kuře vyjměte na mřížku a nechte 15 minut odpočívat, pak naporcujte. Podávejte teplé s výpekem a vymačkanými stroužky česneku, brambůrkami a teplým zelným salátem, který připravíte mezitím.

5

Na salát nakrájejte či nakrouhejte zelí co nejvíc natenko. Řepu oloupejte a nakrájejte na sirky nebo nastrouhejte nahrubo. Totéž udělejte s hruškou, ale tu netřeba loupat. Ve velkém rendlíku rozehřejte 1,5 lžíce oleje. Vsypte zelí, řepu a hrušku, přidejte ocet, kmín, celý hřebíček a velkorysou špetku soli. Přiklopte našikmo a duste na mírném ohni asi 15 minut, aby zelenina zkřehla. Čas od času promíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, pokud by se směs příliš vysušila nebo se přichytávala ke dnu rendlíku. Až bude zelí hotové, odstavte. Podle chuti přidejte trochu čerstvého křenu a vmíchejte zakysanou smetanu. Dolaďte ochucení, pokud možno vyjměte hřebíčky. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Syrové sádlo je tady lepší než škvařené, ale nemáte-li jinou možnost, použijte dobře vychlazené voňavé škvařené sádlo a rovnou ho smíchejte s ochucujícími přísadami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...