Klasický rajčatový salát panzanella jsme obohatili o meloun, který z něj udělal letní pecku. Sladkost a šťavnatost melounu ještě více vynikne, když jej budete podávat posypaný krystalky kvalitní soli nebo i trochou chilli! Tahle varianta salátu panzanella je chuťově vynikající, o zbylou zálivku jsme se při focení přetahovali.
Suroviny
Postup
Připravte zálivku: Na hrubém struhadle nastrouhejte dužinu z výseče melounu včetně světlé, měkčí části kůry – získat byste měli hrnek nastrouhaného melounu. Přidejte cukr a sůl a nechte chvíli odstát, pak rozmixujte.
Do rozmixovaného melounu přidejte česnek, hořčici, lístky tymiánu, chilli vločky, černý pepř, ocet a olej. Společně prošlehejte nebo vlijte do sklenice s uzávěrem a protřepejte, až se všechno propojí. Zálivky připravíte o něco více než je třeba – zbytek uložte k dalšímu použití do lednice, kde vydrží týden. Před použitím zálivku znovu protřepejte.
Předehřejte troubu na 200°C. Pečivo natrhejte na sousta a promíchejte s olivovým olejem, lístky tymiánu a troškou soli. Rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut dozlatova.
Ve velké míse smíchejte nakrájený meloun, rajčata, okurku a cibuli, pak slijte přebytečnou šťávu, kterou meloun a rajčata pustily. Přidejte kousky pečiva a polovinu lístků bazalky. Pokapejte zhruba čtvrtinou zálivky, podle chuti můžete ještě osolit a opepřit. Přidejte mozzarellu, znovu pokapejte zálivkou a posypte zbývajícími lístky bazalky.