Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Sezamovo-zázvorové špízy s tofu a šiitake

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1221 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 73 g
Tuky 73 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lákavá kombinace chutí a barev

Suroviny

tofu 400 g
pevné, okapané, osušené
sójová omáčka 5 PL
sezamový olej 2 PL
zázvor (čerstvý) 2 PL
nakrájený
med 1 PL
šiitake 400 g
nebo žampiony
jarní cibulka 2 svazek
pouze bíle a světle zelené části, nakrájené na cca 40 kousků (asi 3 cm)
rostlinný olej
na potření

Postup

1

V mělké nádobě namočte do vody 8 špejlí dlouhých asi 30 cm.

2

Tofu dejte mezi papírové utěrky a položte na talíř. Zatižte ho malým těžkým hrncem nebo prkénkem, aby pustilo přebytečnou tekutinu. Nechte stát 20–30 minut. Pak tofu nakrájejte na cca 40 kostek, blok nejprve podélně rozpulte a pak krájejte.

3

Ve velké míse prošlehejte sójovou omáčku, rýžové víno, omáčku hoisin, arašídový olej, sezamový olej, zázvor a med. Přidejte tofu, houby a jarní cibulky. Marinujte při pokojové teplotě 30–45 minut, často, ale opatrně míchejte.

4

Z pomeranče odkrojte oba póly a pak jej podélně rozkrájejte na čtvrtky a každou z nich na šest plátků.

5

Těžký plech vyložte alobalem a potřete rostlinným olejem. Mřížku umístěte 20 cm pod gril a gril rozpalte.

6

Na špejle napíchejte na střídačku kousky cibulek, houby šiitake, tofu a kousky pomeranče. Špejle položte na plech. Pečte 5–6 minut z jedné strany hezky dohněda, pak z druhé 5–6 minut, opět dozlatohněda.

7

Mezitím nalijte zbylou marinádu do rendlíku a přiveďte k varu na středním až silném plameni. Zmírněte teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, a vařte asi 2 minuty, aby marináda trochu zhoustla a chuti se propojily.

8

Špízy podávejte pokapané marinádou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč