Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slepice v hrnci podle Jindřicha IV.
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 100415 kcal
Bílkoviny 2080 g
Sacharidy 514 g
Tuky 1842 g
Vláknina 162 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle vyparáděnou slepici opravdu vymyslela korunovaná hlava. V případě hodného krále Jindry však nemířila na královskou tabuli, ale do chalup prostých poddaných! Mimořádně chutná historická kuriozita...

Suroviny

(2,5kg)
Na nádivku
bayonne, pršut
česnek 2 stroužky
prolisované
petrželka 1 svazek
pokrájená
mléko 100 ml
vejce 3 ks
pepř
Na vývar
oloupaná, rozčtvrcená
česnek 6 stroužků
oloupané
bylinky 1 svazek
tymián, bobk.list, petržel, máta, oregano, celerová nať, šalvěj
vodnice 3 ks
lze nahradit petrželí/2 ks pastináka
mrkev 6 ks
pórek 6 ks
oloupané, pokrájené
sůl
pepř
K podávání
majonéza
sůl mořská
hrubá

Postup

1

Mleté maso, jemně nakrájenou šunku, česnek a petržel vložte do mísy. V jiné misce na pár vteřin namočte nakrájený bílý chléb do mléka. Namočený chléb promíchejte s masem, vejci a pepřem na jemnou nádivku. Nádivku vložte do slepice a otvor zašijte bílou kuchyňskou nití.

2

Ve velkém hrnci uveďte do varu tři litry vody, přidejte cibuli, hřebíček, celý česnek, bylinky, vodnici a nadívanou slepici. Vařte asi hodinu. Mrkev a pórek poté svažte kuchyňskou nití a vložte do hrnce. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni další dvě hodiny.

3

Půl hodiny před koncem přidejte i brambory.

Jak slepici podávat
Slepice v hrnci podle Jindřicha IV. se podává natřikrát: nejprve bohatý vývar, do jehož posledních kapek přidáte lžíci červeného vína (tomuto životabudiči se říká le chabrot), pak zelenina a nádivka a nakonec slepičí maso s jemnou majonézou a hrubou mořskou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...