Kynutý koláč s tvarohem a ovocem k létu a prázdninám zkrátka patří. Tentokrát jsme ovšem klasiku zkombinovali s ovocem lehce netradičním – angreštem. Navrch jsme přidali nadýchanou sněhovou čepici. Tenhle koláč zmizí dřív, než byste řekli švec!
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do mléka, přidejte lžičku cukru, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku promíchejte v míse se solí, přilijte vzešlý kvásek a přidejte máslo, zbylý cukr, vejce a citronovou kůru. Hnětacími háky nebo vařečkou zpracujte na hladké těsto, které se odděluje od stěn mísy. Zakryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Troubu předehřejte na 180°C. Plech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem. Utřete tvaroh se 125 g cukru, zakysanou smetanou, smetanou na šlehání, žloutky, škrobem a vanilkou.
Těsto ještě jednou krátce prohněťte na pracovní ploše poprášené moukou a rozválejte na obdélník o rozměrech plechu. Přeneste jej na plech, prsty urovnejte tak, aby plech vyplnilo. Na těsto naneste tvarohovo-smetanovou hmotu, uhlaďte a obložte angreštem. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 25–30 minut, až náplň zpevní.
Bílky vyšlehejte se zbylými 100 g cukru a špetkou soli do pevného sněhu. Vyjměte koláč z trouby a troubu přepněte na gril. Naneste na tvarohovou náplň sníh a vložte pod gril. Pečte, až sníh zezlátne.
Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.