Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi
Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2869 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 192 g
Tuky 156 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát k snídani se může jevit jako příliš dietní nápad – tenhle je výživný díky kuskusu, vejcím a sýru. Překvapí i kombinací chutí: základem je íránský jogurtový dip borani s červenou řepou a křupavá kořenicí směs dukkah.

Suroviny

kuskus 200 g
nejlépe velký
olivový olej 3 PL
z 1,5 citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka 2 ks
nakrájené najemno
salát 50 g
směs zelených salátků – např. baby špenát a rukola
vařená
česnek 1 stroužek
drcený
na tenká kolečka
vejce 4 ks
ocet 4 PL
kvasný
nakrájený na plátky
sezamová semínka ½ ČL
černá
koření 2 ČL
dukkah (viz Něco navíc)
máta 1 hrst
lístky

Postup

1

Kuskus uvařte podle instrukcí na obalu, přesuňte do mísy, přidejte 1 lžíci olivového oleje a šťávu z 1/2 citronu. Osolte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, zelené lupení a nahrubo promíchejte. Odložte.

2

Červenou řepu dejte do mixéru, přidejte jogurt, šťávu z 1/2 citronu, česnek, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Zatím dejte stranou.

3

Cibuli dejte do mísy, přidejte zbylou citronovou šťávu, osolte, promíchejte a nechte odstát.

4

Připravte pošírovaná vejce. Hrnec naplňte vodou, přilijte do něj 4 lžíce kvasného octa a přiveďte k varu. Ztlumte plamen tak, aby se jen tvořily malé bublinky na dně, a pomocí vařečky udělejte v hrnci vír. Rozklepněte do něj opatrně postupně všechna vejce a vařte je 4–5 minut tak, aby žloutek uvnitř zůstal tekutý. Potom je vyjměte opatrně na nahřátý talíř.

5

Zbylý olej rozpalte v pánvi a opečte na něm z obou stran plátky halloumi, pěkně dozlatova.

6

K podávání vytřete misky vrstvou pasty z červené řepy, posypte sezamem a kořením dukkah. Do misek rozdělte kuskus s lupením a cibulkou, navrch rozdělte halloumi, vejce a posypte červenou cibulí, mátou a zbylým kořením dukkah.

NĚCO NAVÍC
Dukkah je směs drcených ořechů a koření, která se podává typicky s chlebem a olivovým olejem. Recept na domácí verzi najdete zde.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...