Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělští ptáčci podle Dřevikovského
Španělští ptáčci podle Dřevikovského
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělští ptáčci podle Dřevikovského

4.2/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3583 kcal
Bílkoviny 350 g
Sacharidy 214 g
Tuky 145 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při redakční debatě o španělských ptáčcích jsme se zatoulali až k variantě z telecího masa, kterou nabízí František Dřevikovský v Novém kuchařském rádci (1935). Jeho předpis spíše než klasickým španelským ptáčkům odpovídá starým švábským masovým ptáčkům: telecí plátky jsou plněné nádivkou ze sekaného masa. Delikatesa je to ovšem ohromná!

Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

telecí kýta 6 plátků
po cca 150 g
ančovičky (konzerva) 2 ks
2 ančovičkové (sardelové) řezy
česnek 1 stroužek
drcený
rýže dušená 3 PL
nakrájená nadrobno
petrželka 1 špetka
čerstvá, nadrobno nakrájená
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 18 proužků
silné proužky + odřezy
nadrobno
pepř celý 4 kuličky
tymián sušený 1 špetka
na potření ptáčků
vývar
masový, na podlévání
voda 500 ml

Postup

1

Naklepejte 6 řízků z telecí kýty (po cca 150 g) a potřete 30 g másla utřenými se 2 sardelovými řezy. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na nádivku dobře promíchejte: po 150 g mletého vepřového a telecího masa, 1 stroužek česneku, drcený, 1 lžíci bílého vína, 3 lžíce dušené rýže, 20 g šunky, nakrájené nadrobno, špetku nadrobno nakrájené čerstvé petrželky. Osolte a opepřete.

3

Nádivku rozdělte na 6 dílů, položte na řízky a zabalte ji. Na místě, kde se nachází konec stočeného řízku, protáhněte pomocí špikovací jehly – jako byste špikovali a šili zároveň – vždy 3 silné nudličky slaniny (celkem je pak potřeba 18 silných nudliček slaniny), aby se při dušení řízek nerozbaloval. Závitky lze také namísto toho převázat provázkem.

4

V širokém kastrolu vhodném do trouby s odřezky slaniny a s 30 g sádla opečte 1 cibuli, nadrobno, se 4 kuličkami pepře, 1–2 bobkovými listy a špetkou sušeného tymiánu. K cibuli přidejte 1 vrchovatou lžíci rajského protlaku či 4 čerstvá rajská jablíčka, vložte ptáčky, potom každý ptáček potřete máslem a dejte do horké trouby odkryté opéct, pak je přiklopte a duste v troubě asi 1 hodinu, podle potřeby podlévejte masovým vývarem. Šťávu z nich vysmahněte na plotně, zaprašte 10 g hladké mouky, zalijte 500 ml vody, povařte asi 15 minut a proceďte na ptáčky – podle původního receptu, nebo nalijte na ptáčky, jak byla, jako my.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...