Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špenátová polévka s krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 130
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1259 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 82 g
Tuky 68 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte k dispozici čerstvý špenát, přimlouváme se za to, abyste jim při přípravě špenátové polévky dali přednost. Samozřejmě tento recept bude skvěle fungovat i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové polévku zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude ještě krémovější.

Suroviny

čerstvý špenát, nebo čerstvý baby špenát, nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu, povoleného
sůl
na dochucení
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
prolisovaný, lze vynechat
vývar hovězí 500 ml
mléko 250 ml
plnotučné, nebo smetana na vaření
nastrouhaný
nastrouhaný najemno
k podávání

Postup

1

Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním ohni ho nechte zavadnout do změknutí; trvá to asi 5 minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnné troubě, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí ze špenátu vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.

2

Ve větším hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu.

3

Přidejte česnek a nasekaný špenát a 2–3 minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

4

Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni asi 10 minut bublat.

5

Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete před podáváním rozmixovat na krém. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

25.09.2014 14:44

Pred pridanim parmezanu rozmixovat.

08.09.2014 15:45

mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu

25.07.2008 19:09
Na tuhle polévku se vždycky všichni těšíme. Je výtečná a chutná i nešpenátovcům:-))))
17.06.2008 17:26
dala jsem polovinu cibule a 4 stroužky česneku a na začátku přidala tavený sýr..dobrotka :)
09.02.2008 19:06
Špenátová polévka je opravdu výborná, já ji dělám jen s malou obměnou. Místo cibule dávám najemno nakrájený česnek a na "zkrémovatění" dávám hned zezačátku kostku taveného sýra. Je mi sice teprve 17, ale tuhle variantu mám opravdu vyzkoušenou!
26.09.2007 07:57
Recept se nachází v č.3/07, str. 55
19.09.2007 11:56
Když jsem tuhle polévku viděla v časopisu 3/07, říkala jsem si, že to je risk a já budu po zbytek týdne špenátovat :-) Ale omyl! Jak manžel tak překvapivě i dítko (4roky) byli nadšeni a od té doby je špenátová polévka častým hostem na našem stole.

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...