Tuk dodává masu chuť, proto kotlety pečte i s ním a kdo chce, odřízne si tučné části na talíři. Pokud vaříte ve vhodném hrnci, můžete srbské žebírko připravit také v troubě. O to víc si usnadníte práci a s výsledkem budete nadmíru spokojeni. Srbské žebírko podávejte s rýží, hranolky nebo vařeným bramborem.
Suroviny
Postup
V široké pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpalte sádlo.
Kotlety mírně naklepejte, osolte i opepřete a opečte je po obou stranách zprudka dočervena. Vyjměte a dejte stranou.
V uvolněné pánvi opékejte cibuli a česnek 4 minuty dosklovita. Přisypte papriky a chilli papričku a opékejte další 2–3 minuty.
Přidejte rajský protlak, míchejte ještě minutu a pak podlijte vývarem.
Vraťte do pánve kotlety a duste 30 minut odklopené.
V pánvičce rozehřejte máslo, přisypte mouku a míchejte jíšku asi 1 minutu, až zbělá a zpění. Vmíchejte ke kotletám a provařte 10–15 minut.
Dochuťte cukrem, případně dosolte a připepřete.
Srbské žebírko podávejte s rýží nebo hranolky.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
- Terminologie. Pojem kotleta se odvozuje od francouzského slova côtelette a znamená ‚žebírko‘ – odtud tedy pochází název pokrmu srbské žebírko. Francouzský termín má však původ v latinském ‚costa‘ neboli (mimo jiné) žebro.
- Ani kousek nazmar. V kuchyni lze zpracovat téměř všechno. Kosti se hodí pod maso, nebo je uložte do mrazáku a pak je použijte k přípravě vývaru. Vašek Frič radí kosti osolit, opepřit, přidat kmín a česnek a upéct doměkka. „Pak je vezměte do ruky a okousejte z nich masíčko takzvaně na drzouna,“ říká.
Komentáře
Výborné pouze vývaru je potřeba trochu více aby tam byla omáčka.