Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2672 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 55 g
Tuky 214 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý chřest s holandskou omáčkou posouvá hovězí steak k výšinám!

Suroviny

máslo 125 g
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
z jednoho citronu
drobné, oloupané nebo vydrhnuté
olivový olej
na potření a na pokapání
200–300 g
2x 200g steak z roštěnce
sůl vločková

Postup

1

Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte rozpustit máslo. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá.

2

Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

3

Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě dopoloměkka (cca 10 minut), sceďte, dejte na plech, pokropte olejem, osolte a opečte pod grilem či v troubě při 200°C dozlatova a doměkka. Mezitím uvařte chřest doměkka (3–5 minut) a osvěžte studenou vodou.

4

Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem. Pořádně rozpalte velkou železnou pánev.

5

Vložte na ni steaky a opékejte cca 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5cm), nebo tak dlouho, až budou podle vašich představ.

6

Sejměte je z pánve a dejte na 5 minut odpočívat. Podávejte osolené vločkovou solí a opepřené, na nahřátých talířích s chřestem, omáčkou a s bramborami. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...