Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 25 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1434 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 6 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektně připravený steak si žádná jednoduchou přílohu, která jeho chuť dokonale podtrhne. Vsaďte na smetanovo-hořčičnou omáčku, která je zároveň jemná i řízná, a zlaté hranolky z trouby. Touto rychlou večeří okouzlíte každého milovníka masa. 

Suroviny

2x 250g hovězí steak (rib eye, sirloin...), o pokojové teplotě
olivový olej
na potření
sůl
pepř
čerstvě mletý
k podávání (domácí viz Něco navíc)
Na omáčku
hořčice hrubozrnná 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka
nakrájená, k podávání

Postup

1

Steaky osušte pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olejem a posypte solí a pepřem. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte 3 minuty z každé strany, aby byly medium rare (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ. Vyjměte je z pánve a nechte odpočívat.

2

Do pánve, v níž se opékalo maso, vlijte víno a na středním ohni nechte odvařit přípečky a odškrábněte je vařečkou. Až se víno trochu vyvaří, vmíchejte hořčici a smetanu. Přiveďte k mírnému varu, občas promíchejte. Omáčku svařte na hustotu, jež vám vyhovuje. Osolte a opepřete. Steaky podávejte přelité omáčkou, ozdobené nakrájenou pažitkou a doplněné hranolky.

NĚCO NAVÍC
Na domácí hranolky z trouby oloupejte 400 g brambor a nakrájejte je na 1cm plátky. Ty pak na 1cm silné hranolky. Troubu předehřejte na 230°C (maximum). Hranolky vhoďte do vroucí osolené vody a povařte 3 minuty. Slijte a rozložte je na plech v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč