Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Studená polévka salmorejo

Studená polévka salmorejo

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3799 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 139 g
Tuky 258 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Studená polévka ze žhavé Cordoby zasytí a osvěží. Na rozdíl od známějšího gazpacha stojí její chuť především na rajčatech a je doplněná plátkem šunky.

Suroviny

římský kmín 1 ČL
celý
zralá, šťavnatá
chleba 200 g
starší, světlý, bez kůrky, natrhaný na kousky
česnek 1 stroužek
nasekaný najemno
papriky pečené, v oleji 2 ks
oloupané a bez semínek, lze použít naložené v oleji
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
sherry ocet 1 PL
olivový olej panenský 150 ml
+ další na zakápnutí
vejce 2 ks
uvařená natvrdo a nakrájená
španělská šunka serrano
petrželka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Rozehřejte pánev a nasucho na ní opražte římský kmín, asi 1–2 minuty. Občas pánví zatřeste, aby se kmín nespálil. Pak jej přesuňte do hmoždíře a nahrubo podrťte.

2

Oloupejte rajčata: Nařízněte vršek a spodek každého plodu do kříže, vložte do žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou. Nechte minutu stát, pak slijte a zchlaďte studenou vodou, ideálně přihoďte pár kostek ledu. Malým nožíkem rajčata oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky, vložte do cedníku a vymačkejte všechnu šťávu. Semínka vyhoďte, šťávu a dužinu vložte do stolního mixéru a promixujte. Přidejte natrhaný chleba a nechte chvíli stát, aby nasákl tekutinu.

3

Pak vložte česnek, papriky, sůl, římský kmín, sherry ocet a vše rozmixujte dohladka. Mixér znovu uveďte do chodu a postupně přilévejte olivový olej. Rozmixujte úplně dohladka a dokrémova. Ochutnejte a přidejte trochu soli nebo octa, je-li třeba. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.

4

Podávejte s nakrájeným vejcem, šunkou, nasekanou petrželkou a barevným pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč