Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Studený čočkový salát s kozím sýrem
Studený čočkový salát s kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Studený čočkový salát s kozím sýrem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1466 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 83 g
Tuky 106 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čočkový salát je chalupářská klasika, která snese sice řadu různých obměn. My ji ozvláštnili fenyklem, a navrch jsme přidali kozí sýr. 

Suroviny

vývar zeleninový 750 ml
tymián 1 snítka
rozmarýn 1 snítka
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet červený 50 ml
velká
mrkev 2 ks
celer ¼ ks
řapíkatý celer 2 ks
olivový olej panenský 100 ml
petrželka 1 svazek
hladkolistá
malý
na dochucení

Postup

1

Čočku namočte na 2 hodiny do studené vody. Slijte ji, vsypte do hrnce. Přilijte vývar nebo vodu, přidejte bylinky a vařte, dokud není čočka měkká (trvá to 15 minut, pokud nenamáčíte, pak počítejte 20–25 minut), ale stále uvnitř pevná na skus. Přebytečnou tekutinu slijte, čočku osolte, opepřete, a vmíchejte do ní ocet. 

2

Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno, mrkev a bulvový celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak na drobné kostičky nakrájejte také papriku. Na pánvi rozehřejte trošku olivového oleje a opečte na něm dosklovita šalotku, přidejte celer a mrkev a restujte dozlatova. Pak přidejte řapíkatý celer nakrájený nadrobno a papriku a opečte už jen krátce na skus. 

3

Opečenou zeleninu smíchejte s čočkou a zbývajícím olejem. Do mísy přidejte nasekanou petrželku a najemno nakrouhaný fenykl. Podle chuti dokyselte citronovou šťávou, uložte do lednice a nechte nejméně hodinu rozležet a vychladit. Před podáváním nadrobte na čočkový salát kozí sýr. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...