Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šulánky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 113
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2286 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 321 g
Tuky 105 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šulánky s mákem jsou důkazem, že v jednoduchosti je síla. Jsou skvělé nejen jako dezert, ale i jako sladký hlavní chod. Bramborové šulánky se vyplatí připravit ve větším množství a nesnědené šišky zamrazit. Budou tak kdykoliv k dispozici a kromě máku můžete šulánky posypat opraženou strouhankou, mletými ořechy nebo přelít ovocným přelivem. Je to vděčné levné jídlo, na kterém si pochutnávaly i naše babičky.

Suroviny

typ C, uvařené ve slupce
vejce 1 ks
sůl
Na dokončení
mák mletý 100 g
rozpuštěné

Postup

1

Vychladlé brambory oloupejte, prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte polohrubou mouku, vejce a špetku soli. Rukama vypracujte těsto, z něj postupně vyválejte šištičky a skládejte je na pomoučněný tác.

2

Šulánky vhoďte všechny najednou do vroucí osolené vody a vařte je, dokud nevyplavou. Nakonec je posypte mákem a cukrem a polijte máslem.

NĚCO NAVÍC
„Na vylepšení můžete na talíř přidat i švestková povidla a všechno zapít slivovicí,“ radí šéfkuchař Marcel Ihnačák, který nám prozradil svůj oblíbený recept.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...