Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Syrniky s jahodovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na cca 13 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2134 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 318 g
Tuky 39 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Syrniky pocházejí z Ukrajiny: zvenčí jsou zlatavé, uvnitř bělostné a jemné. Nejsou přeslazené a skvěle si rozumějí i s džemem.

Suroviny

ve fólii
vejce 1 ks
krupička dětská 100 g
sůl 1 špetka
řepkový olej 1 PL
K podávání
jahody 340 g
nakrájené na čtvrtky
nebo podle chuti a sladkosti jahod
škrob 1 ČL
kukuřičný
k podávání
k podávání

Postup

1

Tvaroh svažte do pláténka a vymačkejte z něj maximum tekutiny. Pak překlopte do mísy, měl by mít mírně drobivou konzistenci. Rozklepněte do tvarohu vejce, přidejte oba cukry a přisypte menší část krupičky a sůl. Vařečkou těsto spojujte a krupičku přisypávejte postupně, až vznikne soudržné těsto. Z těsta vytvarujte vyšší placičky (cca 1–1,5 cm) o průměru 7 cm. Pro dokonale souměrné syrniky můžete těsto na podsypané pracovní ploše vyválet a vykrojit pomocí formičky. Pracovní plochu posypte troškou hladké mouky a každou placičku v ní zlehka vyválejte. Na pánvi rozehřejte máslo a olej a opékejte na něm syrniky z každé strany dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku, aby se se syrniků odsál přebytečný tuk. 

2

Většinu nakrájených jahod vložte do rendlíku, část nechte stranou. Vsypte k jahodám cukr, rozmačkejte. Přidejte 2 lžíce vody a cca 7 minut vařte prudším varem, aby se odpařila voda. Pokud se objeví pěna, seberte ji. V misce promíchejte škrob s troškou omáčky, dobře rozmíchejte a vraťte do omáčky. Minutu povařte a míchejte, pak odstavte. Dochuťte citronovou šťávou. Do omáčky přidejte nakrájené zbylé jahody. Syrniky podávejte s jahodovou omáčkou a zakysanou smetanou, poprášené moučkovým cukrem. 

NĚCO NAVÍC
Když vynecháte cukr, a naopak přidáte sůl a třeba jemně nasekané bylinky, můžete syrniky podávat i naslano.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...