Větrníčky nemusí být pouze sladké! Slané mají stejné kouzlo. Vyzkoušejte třeba tyto sýrové, plněné bylinkovou náplní.
Suroviny
Postup
Do rendlíku nalijte 145 ml vody, přidejte máslo, špetku soli a pepře. Zahřívejte na středním ohni a míchejte, až se máslo rozpustí.
Poté zvyšte plamen a uveďte směs do mírného varu. Pak ihned sundejte rendlík z plotny a pomocí vařečky vmíchejte mouku. Míchejte asi 2 minuty do pastovité konzistence.
Vraťte na sporák, plotýnku zapněte na střední plamen a intenzivně míchejte 1 minutu, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a dna hrnce – těsto by mělo být lesklé a hladké, ale ne vysušené.
Těsto ihned překlopte do mísy od robotu se šlehací metlou (nemáte-li robot, použijte šlehač) a šlehejte 5 minut na nízkou rychlost. Po jednom přidejte vejce, počkejte vždy, dokud se předchozí zcela nezapracuje.
Jakmile jsou vejce zapracovaná, zvyšte rychlost a těsto ještě chviličku míchejte. Pak přidejte nastrouhaný sýr a již jen krátce vmíchejte.
Předehřejte troubu na 190°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte na plech v rozestupech drobnější kuličky – případně je můžete na plech vytvarovat lžičkou. Větrníčky na plechu jemně postříkejte vodou z rozprašovače.
Plechy se sýrovými bochánky dejte do rozpálené trouby a teplotu hned snižte na 180°C. Pečte 15–20 minut. Po 20 minutách pečení snižte teplotu na 160°C (pokud pečete dva plechy najednou, po 20 minutách prohoďte jejich pozici v troubě) a dopékejte ještě 10 minut – bochánky by měly být nafouklé a uvnitř duté. Nechte zcela vychladnout.
Mezitím připravte náplň. Rozmixujte krémový sýr s několika lžícemi bílého jogurtu a mléka, aby vznikla pomazánka. Vmíchejte do pomazánky nasekané bylinky podle chuti.
Zcela vychladlé větrníčky rozřízněte, na polovinu nastříkejte nebo natřete pomazánku, přiklopte horní částí a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Větrníčky můžete před upečením zmrazit. V mrazáku vydrží měsíc a před pečením není potřeba je rozmrazovat – vložte je do trouby předehřáté na 190°C a postupujte podle receptu výše, jen upravte dobu pečení: 25–30 minut na 180°C, pak dopékejte ještě 10 minut na 160°C.