Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3728 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 118 g
Tuky 263 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tenhle pokrm ochutnáte, ke kuřeti na paprice se vrátíte jen stěží.

Suroviny

na kostky
nadrobno
nebo máslo
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 100 g
k podávání

Postup

1

Na sádle či másle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte maso a opečte ho, aby se zatáhlo. Osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, protlak a míchejte další 2 minuty. Pak zalijte asi litrem vody a vařte maso přikryté poklicí doměkka; trvá to cca 1 hodinu.

2

Vařené maso vyjměte a dejte stranou. Na 2 lžících másla opékejte mouku asi minutu, až zpění a zbělá. Potom jíšku zalijte vývarem z masa, prošlehejte a za stálého míchání vařte 20 minut.

3

Omáčku zjemněte smetanou, rozmixujte dohladka a přeceďte přes husté síto zpět k masu. Dochuťte solí či pepřem. Nakonec vmíchejte oříšek zbylého studeného másla. Podávejte s knedlíkem.

NĚCO NAVÍC
Na knedlíky v míse smíchejte 500 g hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce, 10 g rozdrobeného droždí, špetku cukru a 250 ml vlažného mléka. Nechte asi 5 minut odpočinout. Pak uhněťte měkké těsto, přidejte 1 starší rohlík, nakrájený na kostičky, a nechte na teplém místě hodinu kynout. Potom vytvarujte tři až čtyři šišky a vařte je v osolené vroucí vodě 18 minut; v polovině vaření knedlíky otočte. Vyjměte je a po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára. Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...