Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s cizrnou (pasta e ceci)
Těstoviny s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny s cizrnou (pasta e ceci)

4.1/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 3-4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3979 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 541 g
Tuky 123 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luštěniny a sacharidy, to je kombinace typická pro všechny skromné kuchyně. V Itálii se vaří pasta e ceci, tedy těstoviny s cizrnou. Syté, výživné a lahodné!

Suroviny

cizrna 250 g
namočená přes noc
olivový olej 4 PL
petrželka 2 snítky
kudrnka nebo hladkolistá plus trochu na posypání
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
zmáčknuté plochou stranou nože
rozmarýn 2 snítky
chilli 1 ČL
vločky, lze vynechat
těstoviny 225 g
malých tvarů
nebo sýru Gran Moravia, nastrouhaného najemno

Postup

1

Namočenou cizrnu propláchněte v sítu pod tekoucí studenou vodou. Pak v hrnci zalijte čerstvou vodou, měla by sahat asi 5cm nad cizrnu. Přidejte 1 lžičku oleje, bobkový list a případně petrželku. Přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a zvolna vařte. Jakmile cizrna začne měknout, vsypte 1 lžičku soli a vařte do úplného změknutí, aby byla cizrna krémová. Podle potřeby přilévejte během vaření vodu tak, aby cizrna byla vždy ponořená.

2

Když už je cizrna měkká, slijte ji, ale tekutinu uchovejte, koření a bylinky vyhoďte. Rozehřejte v hrnci zbytek olivového oleje. Přidejte česnek, rozmarýn a chilli vločky a zvolna restujte v oleji. Jakmile česnek zezlátne, vyjměte jej a přidejte rajčatový protlak, rozmíchejte a opékejte (pozor, bude to prskat). Pak vsypte zhruba polovinu cizrny a trochu vody, v níž se vařila. Rozšťouchejte nebo rozmixujte na hrubší pastu.

3

Vsypte zbytek cizrny, vlijte cca 710ml tekutiny z vaření cizrny a vsypte těstoviny. Vařte a míchejte, dokud nejsou těstoviny na skus. Podle potřeby můžete během vaření dolít vodu.

4

Posypte sýrem, opepřete a na talíři posypte petrželkou, chcete-li.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...