Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s omáčkou z květáku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2453 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 178 g
Tuky 140 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už jste někdy zkoušeli květákovou omáčku na těstoviny? Je to skvělá alternativa ke smetanové omáčce, ale kromě toho, že je stejně jemná a chutná, naservírujete díky ní rodině navíc poctivou porci zeleniny. 

Suroviny

olivový olej 4 PL
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý nožem naplocho
nakrájená
chilli sušené 1 ČL
nebo 1–2 feferonky podle chuti
bez košťálu, rozebraný na malé růžičky (my jsme použili žlutý květák)
sůl
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 300 g
conchiglie
strouhaný
bylinky
směs na ozdobení – my jsme použili bazalku, pažitku a petrželku

Postup

1

Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte na něj stroužek česneku a chvíli restujte. Jakmile česnek olej ovoní, vyjměte jej. Přidejte pancettu, chilli nebo nakrájenou feferonku a opékejte, až pancetta zavoní.

2

Pak vsypte květák a dobře jej opečte, několik drobných křupavých růžiček vyjměte a uložte stranou na ozdobení. Květák zalijte horkou vodou, aby byl jen těsně ponořený, přiklopte a na mírném ohni vařte 10–15 minut, aby úplně změknul. Občas zamíchejte a rozmělňujte růžičky vařečkou, kdyby bylo potřeba, dolijte trošku horké vody.

3

Pak vsypte těstoviny, aby byly jen těsně ponořené a vařte a míchejte, jako byste připravovali rizoto. Pokud je to potřeba, dolijte opět malým douškem horké vody – je důležité to s vodou nepřehnat, protože jinak by se dostatečně nevyvařila a těstoviny by nebyly krémové.

4

Když jsou těstoviny hotové a tekutina zredukovaná na omáčku, vsypte parmazán a promíchejte. Rozdělte na talíře, ozdobte růžičkami květáku, bylinkami, podle chuti přidejte chilli vločky či parmazán navíc.

NĚCO NAVÍC
Místo pancetty můžete použít 3 filátka z ančoviček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč