Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tousty s bešamelem a karamelizovanou cibulí
Tousty s bešamelem a karamelizovanou cibulí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tousty s bešamelem a karamelizovanou cibulí

3.5/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1898 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 80 g
Tuky 153 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nevěříte, že i zcela prostý toust může být honosnou večeří? Pak jste jste ještě neochutnali naše topinky se sýrovým bešamelem a karamelizovanou cibulí! Křupavý toust, neodolatelně se táhnoucí bešamel se švýcarským sýrem gruyère vonící muškátovým oříškem a nasládlá karamelizovaná cibule na talíři rozehrají opravdovou symfonii chutí – prosté a přitom luxusní jídlo.

Suroviny

olivový olej 2 PL
máslo 100 g
velké, nakrájené na jemná kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián
pár snítek, odrhnutých + na ozdobení
mléko 300 ml
nastrouhaný najemno + podle chuti na posypání
hořčice dijonská 1 PL

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C. Olej a polovinu másla rozehřejte na pánvi na mírném plameni. Přidejte cibuli, posypte cukrem, solí a lístky tymiánu. Za občasného promíchávání nechte pomalu karamelizovat dozlatova.

2

Souběžně připravte bešamel. Rozpusťte v rendlíku zbylé máslo, vsypte mouku a umíchejte zlatavou jíšku. Pak přilévejte mléko, vždy zašlehejte, aby nevznikly hrudky. Přiveďte k varu, osolte, opepřete, strouhněte muškátový oříšek. Pak snižte teplotu a provářejte cca 15 minut. Na závěr vmíchejte sýr a hořčici.

3

Opečte chleba nasucho v toustovači nebo na pánvi. Pak jej položte na plech s pečicím papírem. Nandejte na každý krajíc porci bešamelu a navrch dejte cibulku. Vložte do trouby a 10–15 minut zapékejte, až bude bešamel bublat. Pokud chcete, můžete cibuli posypat troškou sýra navíc. 

4

Hotové ozdobte čerstvým tymiánem. Vhodnou přílohou je lehký zelený salát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...