Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trdelníky na způsob skalických
Trdelníky na způsob skalických
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trdelníky na způsob skalických

3.8/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné Na 4–6 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 538 g
Tuky 269 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tom, že staročeský trdelník neexistuje, jste se už asi dočetli mnohokrát. Advent vám ale provoníme připomínkou opravdových trdelníků. V receptu se inspirujeme skalickými, které se pečou na Slovensku a mají Chráněné zeměpisné označení EU. V našem receptu se snoubí mnoho předpisů na skalický trdelník, které jsme našli v kuchařkách i na internetu. Vyladili jsme ho podle svého a za pravý ho nevydáváme.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
droždí čerstvé 10 g
rovné
sůl 2 špetky
vejce 1 ks
na potření
nakrájené, nebo 40 g másla a 30 g voňavého sádla + na potření válců
cukr
kostkový – roztlučený na malé kousky

Postup

1

Mouku prosejte do mísy (lze dělat i v robotu). Do důlku v mouce nalijte 100 ml mléka, rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku cukru, poprašte moukou a nechte vzejít kvásek (10 minut). Ten promíchejte s moukou, přidejte zbývající cukr, sůl, žloutky a tuk a vypracujte hladké a tuhé těsto (podle potřeby přilijte další mléko), asi jako na vánočku. Hněťte, až se na těstě začnou tvořit bubliny a odděluje se od stěn mísy. Pak ho nechte kynout na teplém místě 2,5–3 hodiny, mezitím ho 3x propracujte. Pak ho rozdělte na 4–6 stejných bochánků, zakryjte utěrkou a nechte opět kynout, asi půl hodiny.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta vytvarujte dlouhé hady široké 2,5 cm, zploštěte je a natěsno je namotejte na válce (viz Něco navíc) štědře potřené tukem – konec, od něhož začínáte, založte pod smyčky z těsta. Případně ještě zploštěte. Nechte krátce kynout na válcích. Pak trdelníky potřete prošlehaným vejcem a obalte v nasekaných ořeších a směsi kostkového a vanilkového cukru. Pečte asi 20–25 minut. Pravidelně obracejte. Hotové trdelníky opatrně stáhněte z válců.

NĚCO NAVÍC
Máte-li 2 válce, pečte postupně. Horké válce nechte vždy zchladnout.

NA ČEM PÉCT A ČÍM SYPAT
Těsto lze péct v troubě na prázdných plechovkách obalených alobalem, na zavařovacích sklenicích i jako placku na plechu. Ideální ale jsou válcové formy se stojánkem, které můžete otáčet. Na skalický trdelník patří i mandle, ovoněný může být i muškátovým oříškem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...