Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tres leches
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 173
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7150 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 798 g
Tuky 359 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název této španělské speciality je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Třímlékový koláč je neskutečně lahodný, hodně sladký a krásně vláčný, a tak jsme ho pro vás připravili hned ve čtyřech variantách. Recept lze libovolně obměňovat a přizpůsobit svým chuťovým preferencím. Naše tipy najdete na konci postupu.

Suroviny

máslo 115 g
+ na vymazání formy
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 5 ks
vyškrábnutá semínka nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na prolití
nebo plnotučné mléko
neslazené, v konzervě
slazené, v konzervě
Na dokončení
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C a formu o rozměrech 23 x 33 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Mouku prosejte s kypřicím práškem do mísy a dejte stranou.

3

V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.

4

Potom po částech přisypávejte moučnou směs a zašlehávejte.

5

Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.

6

Těsto vlijte do připravené formy a pečte zhruba 30 minut. Ještě horké je hustě propíchejte vidličkou a nechte ve formě vychladnout.

7

Všechna tři mléka společně prošlehejte, přelijte směsí vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na alespoň hodinu do lednice, aby se tekutina důkladně vsákla.

8

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým extraktem a naneste na koláč.

TIPY NA DOKONČENÍ

  • Pod šlehačkovou čepici nasypte sezonní ovoce anebo třeba kompotované broskve, nakrájené na plátky.
     
  • Mléčnou směs nebo šlehačkovou závěj lze vždy vylepšit kapkou alkoholu. 

VYHRAJTE SI S TĚSTEM, MLÉČNOU SMĚSÍ I S KRÉMEM

  • Těsto na Tres leches můžete vylepšit přimícháním strouhaného kokosu, mletých mandlí či oříšků. Nebo vmíchejte 1–2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v trošce vody.
  • Mléčná směs Lze ji ochutit kávou, kakaem, rumem či likérem (Amaretto, Malibu, Créme de cassis, Chambord...) – vždy jen uberte poměrnou část mléka. Samotné mléko můžete nahradit kokosovým, mandlovým či oříškovým. Pro svěží šmrnc (a vizuální efekt) ho můžete zkusit nahradit i najemno rozmixovanými jahodami nebo malinami.
  • Vrchní vrstva Místo šlehačky můžete na hotový Tres leches koláč rozetřít například karamelové Salko. Stačí ho jen trochu naředit vodou, mlékem či smetanou a rozehřát. Přidat můžete i kapku rumu. Zkuste také šlehačku s kakaem nebo s čokoládou (stačí čokoládu rozpustit v horké šlehačce, nechat vychladit a ušlehat). A úplně nejjednodušší je posypat šlehačku skořicí. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...