O fialových batátech se mluví v souvislosti s dlouhověkostí a podle japonské studie působí jako prevence proti stresu. Koupíte je na Rohlíku nebo v Sapě a uvařit si z nich můžete třeba valentýnskou večeři. Batáty jsou v tomto receptu hned ve dvou podobách, jako chipsy a jako batátová kaše.
Suroviny
Postup
Jeden batát nakrájejte na tenká kolečka, vykrájejte z nich srdíčka a nechte je půl hodiny ve studené vodě.
Zbylé batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte do změknutí v osolené vodě. Bude to trvat zhruba 10 minut.
Mezitím si připravte bazalkový olej. Bazalku nakrájejte a vhoďte jí do rozehřátého oleje, tři minuty ji smažte, potom rozmixujte a přelijte přes síto do dávkovače.
Uvařené batáty rozmačkejte, přidejte máslo, trochu smetany, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
Batátová srdíčka osušte a smažte na oleji z obou stran dokřupava. Potom je posypte solí.
Rybu osolte a na másle ji velmi krátce opečte ze všech stran. Batátovou kaši servírujte cukrářským sáčkem.