Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový závin s vanilkovou omáčkou
Třešňový závin s vanilkovou omáčkou
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Třešňový závin s vanilkovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na cca 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6214 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 298 g
Tuky 466 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé těsto, hedvábná vanilková omáčka a šťavnaté třešně... Tento moučník budete chtít péct celé léto. O prázdninách není nad rychlé a snadné dezerty, které nám na chalupě nezaberou příliš času. Proto jsme v případě tohoto třešňového závinu sáhli po kupovaném listovém těstě – v obchodech už totiž dávno najdete kvalitní, opravdu máslové. 

Suroviny

rozválené
na poprášení
Na náplň
nejlépe vykapaný
nebo dle chuti
piškoty 1 hrst
drcené
vejce 1 ks
prošlehané
Na vanilkovou omáčku

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Na náplň umyjte třešně, vypeckujte je a nechte dobře okapat. Do misky dejte tvaroh, mascarpone, žloutky, cukr a vymíchejte dohladka.

2

Těsto rozložte i s pečicím papírem, na kterém bylo srolované, na plech. Střed po delší straně posypte drcenými piškoty a naneste sladký tvaroh s mascarpone a směs poklaďte okapanými třešněmi. Okraje těsta potřete prošlehaným vejcem, přehněte přes náplň a spojte. Závin potřete prošlehaným vejcem, vrchní část propíchněte párkrát vidličkou nebo mírně nařízněte, aby mohla odcházet pára. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C cca 35–40 minut dozlatova.

3

Na vanilkovou omáčku vlijte smetanu do rendlíku. Lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte dřeň a tu i s luskem dejte do smetany, zvolna zahřívejte pod bod varu a poté nechte 10 minut odstát. V misce prošlehejte žloutky s cukrem. Ze smetany vyjměte lusk a smetanu opět zahřejte pod bod varu. Metličkou vmíchejte zhruba sběračku horké smetany ke žloutkům. Poté vlijte žloutkovou směs do rendlíku ke zbylé smetaně a zvolna za stálého míchání vařte, aby směs začala houstnout. Přelijte do servírovací nádoby a podávejte k závinu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč