Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová bábovka s levandulí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 99
Do 20 minut Snadné Na 8–10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4460 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 505 g
Tuky 226 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Blogerka Věruška vás přesvědčí, že levandule patří především do kuchyně. Zkuste si to představit: kousnete do bábovky a v puse se vám rozplyne fialové nebe. Sotva dojíte jeden kousek, hned prahnete po dalším…

Suroviny

tvaroh 250 g
s jogurtovou kulturou (nebo polotučného tvarohu)
mouka 300 g
(zkuste 200 g pšeničné polohrubé, 50 g pohankové hladké, 50 g pšeničné hladké) + na formu
máslo 200 g
změklé, navíc na vymazání formy
nejlépe tmavý třitinový
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
levandule 1 hrst
levandulové květy čerstvé nebo sušené
levandulový olej
1 kapka éterického oleje (lze vynechat)
na poprášení

Postup

1

Formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Utřete máslo s cukrem a do směsi po jednom přidávejte žloutky. Pak přimíchejte tvaroh a jednu kapku levandulového éterického oleje a důkladně vše promíchejte.

3

V jiné míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a květy levandule a tuto směs postupně po částech zapracujte do tekuté směsi.

4

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a dejte na 40–50 minut péct. Pak do bábovky vpíchněte špejli – když ji vytáhnete suchou, je hotovo.

5

Upečenou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...